Je kindje laten kennismaken met het element water

EERSTE BLOG VAN DE REEKS: Opvoeding En De Onmisbare Natuurelementen

Als ik in mijn eigen mamahart ongefilterd naar binnenkeer en gesprekken uitwissel met andere mama's, wat is dan de rode draad in de relatie van water en je baby/kind?

De rode draad is de angst voor de diepte. En dat is helemaal oké, dat is zelfs goed. Het is deel van het mama instinct. Maar kan je voor jezelf in je angst blijven, zonder het direct te projecteren op je kindje? Kan je voor jezelf de angst omarmen als een beschermend signaal wanneer het enkel nodig is? Hoe breng je je baby/kind in contact met het natuurelement water, in al haar vormen? Dat is waarover deze blog zal gaan.


ZELFONDERZOEK

Toen ik zwanger was las ik een boek over een dokter die de opvoeding in afrikaanse stammen ging observeren. Een prachtig boek geschreven vanuit een geleerde hand en een open, intuïtief hart. (Jean Leidloff-opzoek naar het verloren geluk)

Hierin werd ondermeer geschreven hoe ze hun kinderen al van jongs af aan leerden omgaan met de natuurelementen in hun zachtheid, maar zeker ook in hun kracht. 

Bijvoorbeeld door het babytje eerst met de voetjes in het verfrissende water te laten gaan en als hij/zij aangaf dat het oké was, gingen ze naar het stromende water, om de beweging ervan te voelen. Zo gingen ze elke keer een stapje verder. Tot ze zelfs kopje onder gingen, wel met toezicht. Om de diepte te ervaren van de zee/plas. 


INGEBOUWD OVERLEVINGSMECHANISME

Je baby beschikt over een volledige verzameling overlevingsmechanismen. Hij/zij doet datgene wat veilig is, zonder dat hij zich bewust is van de keuze. Hij beschermt van nature uit zijn eigen welzijn. Het is aan jou als ouder, om hier de ruimte en de ondersteuning aan te geven. Als je als ouder continu of regelmatig in lijkend gevaarlijkere situaties, de bovenhand gaat nemen, dan leer je hem af, om te vertrouwen en te bewegen op zijn eigen innerlijke kompas. Dit wilt niet zeggen dat jouw intuïtie als ouder er niet meer tot toe doet. Net wel, het gaat hand in hand met zijn/haar intuïtie.


PERSOONLIJKE ERVARING


Via de waterbevalling heeft het natuurelement water al een prachtige intrede gedaan in het leven van Adam. Hij werd geboren op een plek dichtbij een grote waterplas. Na enkele weken ging hij al mee de koude douche in met papa en de natuurlijk verwarmde waterplas. 

Hier hielden we zijn grenzen aan als hoogste prioriteit. 


Een goede maand geleden waren wij op bezoek bij vrienden, daar hadden ze een natuurlijk ingebouwd zwembad staan. 

Adam was al de hele tijd er rond aan het lopen en met zijn handje er in aan het gaan. Ik voelde vanuit mijn mamahart dat ik hem het vertrouwen en de ruimte schonk om zijn intuïtie te volgen. Toch vertelde mijn intuïtie ook om in de buurt te blijven. Ook hier, het gaat hand in hand. Ik observeer mijn angst en hou het bij mezelf. Tegelijkertijd voel ik sterk dat ik in de buurt dien te blijven. Dus dit is ook wat ik doe. Ik sta er niet op te kijken met een grote angst en projecteer ze hiermee ook niet. Ik was gewoon rustig aan het verder praten.

Op een gegeven moment hoorden we ‘plons’. Hij viel erin, hij had zich ergens mis stapt. Hij bleef nog wat drijven toen we aankwamen bij hem. Ik legde hem direct op mijn borstkas en hield mijn ademhaling rustig en vertrouwd. Zodat hij voelde dat mijn vertrouwen er nog altijd is. Je kind is zo afgestemd op jou, dat hij/zij het voelt als je in paniek bent en dat slaagt direct over op het kind. Dus ik was me hier bewust van terwijl Juul de handdoek nam om hem af te drogen. 


Ik wandelde nog even wat rond het water, om hem in contact te laten met het water waar hij in was gevallen. 

Na wat borstvoeding te hebben gegeven en hij ook zelf tot rust was gekomen, ging hij weer verder spelen. En ja, hop terug bij het zwembad. De grootste bevestiging dat hij geen angst heeft opgelopen of vastgezet heeft in zijn beleving met water.


VERBIND MET DE WIJSHEID DIE AL IN JE ZIT

Elke vrouw heeft een ingebouwd moederinstinct. Op het moment dat je zwanger wordt, ontwikkelt het zich steeds verder met nog diepere wortels. Je intuïtie wordt tijdens de zwangerschap ook afgestemd met het kindje dat je draagt. Ook hier, het gaat hand in hand. Nu voel je al, waarom het zo belangrijk is om de weg naar binnen af te leggen tijdens je zwangerschap. Je legt werkelijk een heel belangrijk fundament neer in jouw vrouw-zijn, mama-zijn en naar je bevalling toe. Dit is ook mijn grootste 'why' in de begeleiding van zwangere vrouwen.

Graag zou ik deze blog wensen te eindigen met een zelf geschreven gedicht naar onze zoon toe.Water 

Lieve zoon, 

het heeft zoveel te bieden. 


Al voelend 

Spelend 

en voedend 


Stroomt het door de aderen van de grond

Is het de adem van vele dieren. 

En zo ook, 

die van jou. 

Ontdek. 

Ervaar 

de diepte

de streling 

de kracht 

van water

Heb het lief, 

zorg ervoor

zoals het ook voor jou zorgt. 

Water, 

het leeft er.


Alle liefs,

Sofie