top of page

De waarde van de eerste 1000 dagen

Het fundament van ons leven wordt bepaald door de omgeving waarin we gevormd worden en bepaalt hierbij je kansen in het latere leven.


Kop #1: Onze vorming begint al bij de bevruchting.

Kop #2: Het succes om een gezonde levensstijl vol te houden, wordt voor de geboorte al vastgelegd.

Kop #3: Het probleem bij de wortels pakken.

Kop #4: Dubbele winst na investering in een goede start.
 


Kop #1: Onze vorming begint al bij de bevruchting.


De eerste fase van het leven heeft een ongekende impact op de ontwikkeling, het gedrag, het vermogen om te leren, de kansen, de gevoeligheid voor ziekten, de gezondheid en het welzijn en daarmee op de maatschappij als geheel.


We hechten ons aan onze ouders en/of verzorgers, zetten onze eerste stapjes en spreken we onze eerste woorden. Onze omgeving heeft niet enkel invloed op het moment zelf, maar ook op de ontwikkeling en de gezondheid later in het leven.


In geen enkele fase van het leven worden zoveel biologische mijlpalen bereikt als tijdens de eerste 1000 dagen van het leven, startend vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag.


De structuur en functie van de organen wordt voor een belangrijk deel al bepaald in de allerprilste periode van het leven, en er is later geen mogelijkheid om al aangelegde structuren te veranderen.


De organen die in de eerste twaalf weken na de conceptie worden aangelegd, gaan een heel leven lang mee!


Het is zo belangrijk om hier werkelijk onze verantwoordelijkheid in te nemen.Kop #2: Het succes om een gezonde levensstijl vol te houden, wordt voor de geboorte al vastgelegd.


De meeste mensen weten hoe een gezonde levensstijl er uit ziet en hebben de wil om te veranderen, maar toch blijkt dat het moeilijk blijft om dit in de praktijk ook werkelijk te doen.


Het vermogen om verleidingen te weerstaan, om te focussen op een taak en het stellen van langetermijndoelen, maar ook de gevoeligheid voor verslaving worden beïnvloed door omstandigheden in de baarmoeder.


De smaak voorkeuren worden al aangelegd in de baarmoeder, door smaak van het vruchtwater. Deze smaak wordt bepaald door wat de moeder eet en drinkt.

Na de geboorte geldt hetzelfde met de borstvoeding.


Voor baby's die poedermelk drinken ervaren pas later dat er verschillende smaken zijn.


Kop #3: Het probleem bij de wortels aanpakken.


Voor vrijwel alle chronische aandoeningen, hart-en vaatziekten, diabetes, depressies en longziekten bestaat overtuigend bewijs dat ze voor een belangrijk deel hun oorsprong hebben in het vroege leven.


Bijvoorbeeld

Door een beperkte toevoer van voedingstoffen via de placenta leidt tot een minder goede ontwikkeling van de organen.

Dit kan leiden tot een kleiner aantal filtereenheden in de nieren, of tot minder hartspiercellen in het hart.

Hierdoor zijn deze organen gevoeliger voor de slijtage die later in het leven plaatsvindt.

Organen met minder reservecapaciteit vertonen eerder tekenen van verminderd functioneren, en zijn daardoor gevoeliger voor ziekten.


Investeren in optimale omstandigheden in het vroege leven, tijdens de aanleg van alle organen, zou kunnen zorgen voor minder kwetsbaarheid voor de vele ouderdomsziekten waar we momenteel mee te maken hebben.


Vroege preventie zou dus niet alleen goedkoper, maar ook effectiever kunnen zijn!

Kop #4: Dubbele winst na investering in een goede start.


Investeringen in voorzieningen die bijdragen aan een optimale start voor kinderen zullen uiteindelijk een veel grotere winst op kunnen leveren dan de investering die ze hebben gekost, omdat kinderen daarmee minder vatbaar zijn voor ziekten en hun volledige groeipotentie behalen.


De Medische bewijsvoering leert dat een gezond leven begint bij de geboorte van een kinderwens en niet bij de geboorte zelf.

Wel even belangrijk om deze post te eindigen met dat een goed begin ook maar de helft is, de andere helft heb je zelf in je handen.

Een minder goede start heeft een grote invloed, maar het betekent uiteraard ,iet dat alles dan al vastligt en daarmee verloren is!
Samenvatting hoofdstuk 1 ‘ het belang van de eerste 1000 dagen'

uit het boek ‘ De eerste 1000 dagen’ van Tessa Roseboom

Hier te verkrijgen
Als je het via deze link koopt, dan ondersteun je mij en mijn missie via een kleine bijdrage dat ik krijg van de leverancier.

Comments


bottom of page